Поради

Як зберігати фрукти та овочі свіжими весь тиждень

Іноді велика частина нашої їжі йде у смітник, що не тільки засмучує у фінансовому відношенні, але й не дуже добре для планети. Ми повинні намагатися робити все можливе, щоби не створювати багато відходів. І їжа - це чудова відправна точка на шляху до більшої усвідомленості та екологічності! Насправді, це досить легко зберегти свіжість і яскравість продуктів протягом тижня. Все, що для цього потрібно - трохи передбачливості та нові корисні звички.

Тиждень — це не так багато з погляду свіжості для наших продуктів. Більшість фруктів та овочів можуть легко залишатися свіжими так довго. Зазвичай причина швидкого псування в тому, що ми неправильно зберігаємо наші продукти.

Якщо ваші фрукти та овочі псуються занадто швидко, можливо, варто звернути увагу на те, як ви їх зберігаєте. І скористайтеся деякими з цих порад, щоб довше зберігати свіжість продуктів!

1. Використовуйте вкладки для ящиків холодильника

Один із найкращих способів зберегти продукти свіжими протягом усього тижня – це придбати вкладки для ящиків холодильника. Спеціальний вбираючий килимок для ящиків холодильника - це продукт, спеціально розроблений для поглинання зайвої вологи та запобігання росту плісняви.

Це допоможе вашим продуктам залишатися красивими і хрусткими протягом усього тижня, без в'янення та гниття. Це чудовий варіант для овочів, які не дуже довго залишаються свіжими, таких як помідори та кабачки. Такий вкладиш також добрий для листової зелені, яка під час зберігання стає мокрою.

Ви можете придбати вкладиші для ящиків холодильника в Інтернеті або у місцевих господарських магазинах.

2. Враховуйте, які продукти та з чим можна зберігати

Якщо ви хочете, щоб овочі та фрукти залишалися свіжими весь тиждень, вам потрібно навчитися правильно їх зберігати.

Наприклад, яблука не слід зберігати разом з іншими фруктами, оскільки вони виділяють багато етилену, що сприяє дозріванню. Це може призвести до надмірного дозрівання або навіть псування фруктів, якщо до них додати яблука. Інші фрукти, які діють подібним чином – це банани, мускатна диня, манго та груші.

Деякі овочі мають подібний ефект, тому їх також слід зберігати окремо. Картопля, як і помідори, виділяє багато етилену.

Ці продукти слід зберігати окремо, щоб вони не спровокували псування інших продуктів.

3. Ретельно все висушуйте

Багато хто з нас миє всі фрукти та овочі перед тим, як їх прибрати до холодильнику. Але не слід прибирати вологі продукти.

Волога сприяє появі цвілі та в'янню, через що продукти псуються набагато швидше, ніж ви цього хочете.

Після миття продуктів ви можете або дати повністю висохнути їм на повітрі, або висушити їх рушником вручну. Перед тим як покласти в холодильник всі фрукти та овочі, переконайтеся, що вони повністю сухі. Ви навіть можете зберігати продукти разом з паперовим рушником, щоб сприяти вбиранню вологи, що залишилася.

4. Заморожуйте продукти

Одним із найкращих способів зберегти продукти свіжими весь тиждень – це заморозити все, що можна. Це повністю зупинить процес в'янення і збереже ваші фрукти та овочі зовсім свіжими та яскравими. Проте він підійде не всім видів продуктів, особливо це залежить від передбачуваного використання.

Деякі овочі не витримують заморожування, наприклад, картопля, яка може стати зернистою, та кабачки, які можуть стати м'якими.

Якщо ви використовуєте продукти для смузі, можна їх відразу нарізати кубиками і заморозити. Ви також можете заморозити овочі, щоб додавати їх до супів або запіканок протягом тижня.

Лайфхак: для того щоб заморожені ягоди не зліпалися. Спочатку промийте ягоди, розгладіть окремими одиницями на дощечку, трохи дайте їм підсушитися на повітрі та поставте в такому вигляді їх у морозилку на декілька годин. Після цього ви можете перекласти ягоди у контейнер для зберігання, або зіп-пакет та зберігати їх в морозильнику. 

5. Використовуйте контейнери для зберігання

Якщо ви виявите, що у вас постійно виникають проблеми з тим, що ваша продукція псується, то можливо варто придбати хороші контейнери для зберігання продуктів. У цих контейнерах є вентиляція, що продовжує термін зберігання продуктів. На відміну від звичайних контейнерів, ці контейнери дозволяють циркулювати повітрю, допомагаючи продуктам не покриватися пліснявою і не ставати м'якими.

Це чудовий варіант, щоб продукти залишалися свіжими весь тиждень і навіть довше!

6. Купуйте тільки найкраще

Іноді збереження наших продуктів залежить від якості. Якщо ви хочете, щоб ваші фрукти та овочі залишалися свіжими весь тиждень, вам потрібно купувати їх найкращої якості.

Постарайтеся оглянути продукт перед покупкою. Уникайте порізаних або подряпаних продуктів, які зазнали впливу повітря. Вибирайте тверді або недозрілі плоди, а не ті, які починають розм'якшуватися. Якщо у вас є план харчування, це може суттєво допомогти, оскільки ви знатимете, коли будете використовувати свої продукти.

Відмінний спосіб зберегти овочі та фрукти свіжими протягом усього тижня – це купувати їх до того, як вони будуть готові до вживання. Таким чином, вони будуть ідеально стиглими, коли ви захочете їх з'їсти.

Ще трохи порад:

· Видавіть сік лайма на розрізаний плід авокадо, щоб він не став слизьким і не потемнішав.

· Оберніть селеру фольгою, щоб зберегти її хрусткою.

· Мийте ягоди водою з оцтом.

· Не забирайте в холодильник яблука, банани, нектарини, персики або абрикоси. Це зробить їхню текстуру м'якою.

· Зберігайте гриби у паперовому пакеті, щоб вони довше зберігалися.

· Не зберігайте овочі та фрукти разом.

· Не зберігайте разом картоплю та цибулю або кабачки з картоплею.

· Перед тим, як прибрати в холодильник, видаліть запліснявілі або розмоклі ягоди. Одна погана ягода може зіпсувати всю порцію.
Харчування