Поради

12 Лайфхаків для переходу на «зелений» спосіб життя

В останні роки на користь веганства звучало чимало переконливих аргументів. Серед них: значно знизився рівень ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи, цукрового діабету, деяких видів раку та інших небезпечних розладів. Були зняті документальні фільми, засновані на наукових дослідженнях. Можливо, ви як раз з тих, хто подивився «Виделки проти ножів» (англ. Forks Over Knives) і в один день вирішив стати веганом. Щоб вами не рухало, будь-то турбота про власне здоров'я, співчуття до тварин або тривога за майбутнє планети, а може, і все відразу, різкий перехід на «зелений» спосіб життя - справа непроста. Сьогодні ми раді поділитися з вами 12 Лайфхакми для стійкого переходу на більш екологічну форму існування.


1. Пам'ятайте про основні джерела протеїну рослинного походження
Стаючи веганів, подбайте про те, щоб ви могли отримувати необхідну вам кількість білка. До речі, всупереч поширеній помилці, збалансована і різноманітна дієта рослинного походження з легкістю забезпечує організм повним набором незамінних амінокислот. Найбільш багаті на протеїн квасоля, нут, сочевиця, горох і кіноа. Серед інших корисних джерел також: горіхи, насіння, гриби, спаржа, брокколі, брюссельська капуста, Кейл і шпинат.

2. Подружитеся з горіховим молоком
Не уявляєте свого ранку без латте, але молоко вирішили з раціону виключити? Просто замініть його на смачне і поживне горіхове, приготувати яке в домашніх умовах простіше простого: замочіть на ніч один обсяг свіжого мигдалю або кешью, вранці горіхи промийте, з'єднайте з чотирма об'ємами фільтрованої води і змішайте в однорідну рідину в блендері. Мигдальне молоко потрібно процідити через марлю, а ось молоко з кешью готове відразу. За бажанням додайте до нього трохи меду або сиропу агави і ванільний екстракт.


3. Полюбіть «нові» види спредів
А ця рекомендація особливо актуальна для любителів перекусити тостом або сендвічем. Якщо раніше для їх приготування ви могли використовувати масло і сир, то тепер маєте можливість і повне право замінити їх на набагато корисніші опції. Наприклад, на пюре з авокадо, горіхове масло, хумус і сочевичний дав.

4. Готуйте ароматну овочеву основу для страв
Веганські суп, рагу, каррі і просто відварна кіноа для гарніру стануть ще смачніше, якщо готувати їх на домашньому овочевому бульйоні. Його класичний рецепт дуже простий: кілька цілих морквин, стебел селери, одну цибулину, кілька зубчиків часнику, перець горошком і лавровий лист варити на слабкому вогні одну-дві години, в кінці овочі прибрати. Такий бульйон зберігається в холодильнику протягом тижня, а в морозилці (заморожений порційно) - до одного місяця.


5. Застосовуйте веганські опції для заміни яєць у випічці
З переходом на веганство багатьом спочатку здається, що про улюблений пиріг і панкейки доведеться забути, адже їх рецепти «розсипаються» за відсутності яєць. Однак це чистої води омана, так як є маса способів приготувати веганські яйця. Наприклад, використовувати мелені насіння Чіа або лляне насіння, змішані з водою в пропорції один до трьох. Приготовленої суміші давайте настоятися в холодильнику приблизно годину; в даному рецепті одна столова ложка насіння замінить одне яйце. Серед інших веганських альтернатив яйцю: пом'ятий в пюре банан (і це один з найпростіших та найсмачніших яєчних замінників, замість 1 яйця додавайте 1-2 подрібнених бананів), горіхове масло і рідина з банки консервованого нуту (де три столові ложки рідини є еквівалентом приблизно одного яйця).

6. Купуйте продукцію місцевого виробництва
Свідоме споживання, що включає підтримку місцевих виробників, - одна з центральних концепцій «зеленого» способу життя. Купуючи фрукти і овочі від невеликих фермерських господарств, ви допомагаєте розвивати їх вельми кропітку справу, а також робите внесок у зростання місцевої економіки.

7. Перейдіть на натуральну і етичну косметику
Вже давно не секрет, що з огляду на те які містяться в ній хімічні сполуки, косметика буває токсичною, а ще має в складі інгредієнти тваринного походження (такі як колаген, желатин та інші). Крім цього, безліч брендів як і раніше допускають тестування якості своєї продукції на лабораторних тваринах. Якщо ви прийняли рішення бути відповідальним споживачем, перейдіть на стовідсотково натуральну і етичну косметику з рослинних компонентів. І як варіант, робіть свій власний догляд вдома.


8. Замініть парфум на органічне ефірне масло
Смачно пахучий парфум від відомого бренду - ще одна не найкорисніша, а часом і небезпечна річ. Як правило, аромати містять токсичні компоненти, що впливають на гормональний фон і навіть підвищують ризик розвитку раку. А ще, щоб їх унікальні формули не були скопійовані, виробники нерідко свідомо приховують частину хімічних сполук, що входять до їх складу. У підсумку виходить такий собі кіт в мішку. Щоб мінімізувати ризик інтоксикації організму, перейдіть на органічні ефірні масла. Вони, крім приємного і стійкого аромату, подарують ще й своїми унікальними терапевтичними властивостями.

9. Купуйте одяг від екобрендов
І знову мова про відповідальне споживання. Як виявилося, індустрія одягу і взуття - один з лідерів по забрудненню навколишнього середовища і неетичного використання робочої сили в світі. Якщо вас турбує майбутнє нашої планети, перейдіть на продукцію компаній, перейнявшись розвитком стійкого екологічного виробництва.



10. Відмовтеся від токсичних миючих засобів
Застосування натуральних чистячих засобів для будинку стане ще одним проактивним кроком до зниження токсинів у вашому особистому просторі і в навколишньому середовищі. Якщо в місцевому магазині їх знайти не вдалося, то просто замовте доставку через інтернет. Або зробіть універсальні нетоксичні спреї і рідини для миття домашніх поверхонь самостійно, використовуючи оцет і антибактеріальну олію чайного дерева.

11. Обзаведіться власної «оранжереєю»
А вірніше, придбайте домашні рослини або навіть розбийте міні-город на підвіконні. Цей прийом неодмінно поліпшить якість повітря будинку. А ще жива зелень щодня нагадуватиме про неймовірну красу і таємничисть природи. Тільки не забувайте доглядати за рослинами.


12. Мінімізуйте кількість пластику та іншого сміття
За звітом інституту Worldwatch, в Світовий океан щорічно відправляється до 20 мільйонів тонн пластику, що завдає колосальної шкоди його екосистемам. У той час як централізоване зниження обсягів відходів сьогодні навряд чи можливо, окремі і нехай зовсім невеликі ініціативи на місцях все ж впливають позитивно на цю непросту ситуацію. Хочете взяти участь? Тоді відмовтеся від використання пластикових пляшок, пакетів, одноразових столових приладів і харчової плівки. Як альтернатива їм, обзаведіться сумкою для продуктів з текстилю багаторазового використання, а також скляною або сталевою пляшкою для води і харчовими контейнерами з аналогічних матеріалів.


І останнє. У всьому різноманітті глобальних проблем екології не втрачайте час на розмови про те, як сильно все запущено. Замість цього дійте. Займіть активну «зелену» позицію. Підпишіть петицію за заборону вирубки місцевого парку, відмовтеся від використання авто або пересядьте на машину з гібридним двигуном, допомагайте притулку для собак, будьте ласкаві до своїх сусідів, станьте прикладом стійкого «зеленого» способу життя для інших. І знайте: в ваших силах багато.
Екологія Стиль життя