До перших заморозків фермери збирають останній урожай - капусту, пізні ягоди - горобину, калину, брусницю, журавлину та інші. Ці продукти визрівали
на гілці все літо і, як правило, мають багатющий нутріентний склад для підтримки здоров'я.
При плануванні свого харчування з настанням холодів врахуйте, що наш енергообмін і метаболізм посилюються. Це дозволяє нам краще засвоювати складніші і тверді продукти, такі як коренеплоди, зернові, в тому числі що містять глютен, горіхи, насіння
і бобові. Такі продукти багаті вітамінами і мінералами, містять більше жирів і білків, що допомагає нам краще переносити низькі температури.
Сіре небо і постійні жовтневі дощі не кращим чином позначаються на нашому настрої, тому постарайтеся зробити ваш стіл різнобарвним, вибираючи фрукти
і овочі яскравих кольорів. Ці продукти багаті вітамінами
і фітонутрієнтами і допомагають побороти
осінню нудьгу.
Список сезонних продуктів жовтня
Список складенений загальним, тому вам необхідно зробити коригування з урахуванням особливостей вашого регіону і клімату, а також індивідуальних потреб і можливостей. Сезонні овочі та фрукти можна вживати
в сушеному і замороженому вигляді (трави, гриби, ягоди), а також у вигляді домашніх заготовок з розумною кількістю солі. Такі продукти надовго зберігають вітаміни, а деякі навіть стають ще корисніше.

Овочі
- баклажани,
- болгарський перець,
- всі види капусти,
- гірчиця,
- кабачки,
- браунколь (Кейл),
- картопля,
- корінь цикорію,
- кукурудза,
- цибуля ріпчаста,
- зелена цибуля,
- мангольд,
- морква,
- огірки,
- пастернак (корінь),
- редис,
- редька,
- ріпа,
- буряк,
- селера (корінь і стебла),
- сквош,
- солодка картопля (батат),
- томати,
- топінамбур,
- гарбуз,
- фенхель,
- хрін,
- цукіні,
- часник.
Фрукти і ягоди:
- айва,
- барбарис,
- бузина,
- виноград,,
- груші,
- калина,
- кізіл,
- журавлина,
- горобина,
- сливи,
- томати,
- фейхоа,
- чорноплідна горобина,
- шипшина,
- яблука,
- інжир.
Лісові гриби.
Горіхи.
Зернові:
- псевдозернові (гречка, кунжут);
злакові (переважно давні злаки, що не піддавалися селекції, генної модифікації, - кіноа, амарант, дикий рис та інші);
- зернобобові (горох, квасоля, нут, соя, сочевиця, боби).
Кращі сезонні рецепти
В жовтні віддайте перевагу крем-супам з сезонних коренеплодів - гарбуза, кабачків, моркви, - приправленими ароматними зігріваючими спеціями (куркума, коріандр, перець), салатів з кунжутною
або оливковою олією і топінгом з горіхів і насіння,
смузі з авокадо, запеченим в кокосовій олії овочів, домашньому хлібу на заквасці або з пророщених злаків, ферментованим овочам, сезонним фруктам і ягодам - яблукам, грушам, пізнім ягодам - в свіжому або запеченому вигляді (наприклад, яблука з волоськими горіхами, пиріг з калиною).
