Поради

Сезонні продукти жовтня

Особливості сезонного харчування
До перших заморозків фермери збирають останній урожай - капусту, пізні ягоди - горобину, калину, брусницю, журавлину та інші. Ці продукти визрівали
на гілці все літо і, як правило, мають багатющий нутріентний склад для підтримки здоров'я.

При плануванні свого харчування з настанням холодів врахуйте, що наш енергообмін і метаболізм посилюються. Це дозволяє нам краще засвоювати складніші і тверді продукти, такі як коренеплоди, зернові, в тому числі що містять глютен, горіхи, насіння
і бобові. Такі продукти багаті вітамінами і мінералами, містять більше жирів і білків, що допомагає нам краще переносити низькі температури.

Сіре небо і постійні жовтневі дощі не кращим чином позначаються на нашому настрої, тому постарайтеся зробити ваш стіл різнобарвним, вибираючи фрукти
і овочі яскравих кольорів. Ці продукти багаті вітамінами
і фітонутрієнтами і допомагають побороти
осінню нудьгу.

Список сезонних продуктів жовтня
Список складенений загальним, тому вам необхідно зробити коригування з урахуванням особливостей вашого регіону і клімату, а також індивідуальних потреб і можливостей. Сезонні овочі та фрукти можна вживати
в сушеному і замороженому вигляді (трави, гриби, ягоди), а також у вигляді домашніх заготовок з розумною кількістю солі. Такі продукти надовго зберігають вітаміни, а деякі навіть стають ще корисніше.

Овочі
  • баклажани,
  • болгарський перець,
  • всі види капусти,
  • гірчиця,
  • кабачки,
  • браунколь (Кейл),
  • картопля,
  • корінь цикорію,
  • кукурудза,
  • цибуля ріпчаста,
  • зелена цибуля,
  • мангольд,
  • морква,
  • огірки,
  • пастернак (корінь),
  • редис,
  • редька,
  • ріпа,
  • буряк,
  • селера (корінь і стебла),
  • сквош,
  • солодка картопля (батат),
  • томати,
  • топінамбур,
  • гарбуз,
  • фенхель,
  • хрін,
  • цукіні,
  • часник.

Фрукти і ягоди:
  • айва,
  • барбарис,
  • бузина,
  • виноград,,
  • груші,
  • калина,
  • кізіл,
  • журавлина,
  • горобина,
  • сливи,
  • томати,
  • фейхоа,
  • чорноплідна горобина,
  • шипшина,
  • яблука,
  • інжир.

Лісові гриби.

Горіхи.

Зернові:
- псевдозернові (гречка, кунжут);
злакові (переважно давні злаки, що не піддавалися селекції, генної модифікації, - кіноа, амарант, дикий рис та інші);
- зернобобові (горох, квасоля, нут, соя, сочевиця, боби).

Кращі сезонні рецепти
В жовтні віддайте перевагу крем-супам з сезонних коренеплодів - гарбуза, кабачків, моркви, - приправленими ароматними зігріваючими спеціями (куркума, коріандр, перець), салатів з кунжутною
або оливковою олією і топінгом з горіхів і насіння,
смузі з авокадо, запеченим в кокосовій олії овочів, домашньому хлібу на заквасці або з пророщених злаків, ферментованим овочам, сезонним фруктам і ягодам - яблукам, грушам, пізнім ягодам - в свіжому або запеченому вигляді (наприклад, яблука з волоськими горіхами, пиріг з калиною).






Харчування